Kongeskibet Dannebrog | Koldinghus

koldinghus

Kongeskibet Dannebrog

Tidligere udstilling

2. februar 2023 - 18. februar 2024

Udstillingen ”Kongeskibet Dannebrog” tager dig med ombord på skibet og ind i over 90-års Danmarkshistorie. Oplev en lang række genstande med tilknytning til Kongeskibet, som for eksempel H.M. Dronningens broderede puder, akvareller malet ombord af Majestæten, H.K.H. Kronprinsens og H.K.H. Prins Joachims matrostøj fra 1970’erne samt det strålerør, der blev brugt til Frederik 9.s morgenbad på agterdækket. Historien om livet ombord igennem tre generationer bliver fortalt gennem Kongefamiliens private film og fotografier.

Om udstillingen

Kongeskibet Dannebrog | Koldinghus

En udstilling på fire dæk

Ruinsalens 800 m2 danner ramme om udstillingen, som formidler livet ombord på Kongeskibet - for både Kongefamilien og mandskabet. Alle fire ”dæk” i Ruinsalen er sat i spil i udstillingen og giver dig en oplevelse af selv at stå ombord på skibet med sejldug, dækstole og udsyn til indsejlingen gennem Kolding Fjord.

Det første, som møder dig er en 1:1-genskabelse af Kongeskibets stævn, der med en imponerende længde på 13,5 meter og en højde på 6 meter bryder gennem slotsruinens rustikke mure. Den er sammen med resten af udstillingen bygget op fra bunden af håndværkerne, som har brugt flere måneder på byggeriet.

Galleri

Kronprinsen åbner udstillingen Kongeskibet Dannebrog | Koldinghus

Videoer

Opbygningen af en udstilling | Kongeskibet Dannebrog | Koldinghus

koldinghus

Opbygningen af en udstilling

Se opbygningen af en udstilling på Koldinghus, hvor boremaskinerne har glødet og savene kørt på højtryk i ugerne op til åbningen af udstillingen "Kongeskibet Dannebrog". Høje lifte har været i brug for at bugsere delene på plads til skibets stævn og på alle etager har håndværkerne haft travlt. Vi har fulgt arbejdet med at bygge udstillingen op skridt for skridt i måneden op til åbningen.

Highlights i udstillingen | Kongeskibet Dannebrog | Koldinghus

koldinghus

Highlights i udstillingen

I vores storstilede udstilling i Ruinsalen lukker vi dig ind på skibet og ind i historien om Kongeskibet som sejlende slot. Du vil opleve en 1:1 kopi af stævnen. Lyt med, når du går rundt i udstillingen, hvor du kan høre unikke lydbilleder fra Kongeskibet. Fra maskinrummet til kommandobroen kan du høre stemningslyde under en øvelsessejlads for at give dig fornemmelsen af livet ombord. Mød også en række genstande med tilknytning til Kongeskibet som for eksempel det strålerør, der blev brugt til Frederik 9.s morgenbad på agterdækket. Museumsdirektør Thomas Thulstrup giver dig her en række highlights i udstillingen.

Indretning på Kongeskibet Dannebrog

koldinghus

Indretning af Kongeskibet Dannebrog

Kongeskibet Dannebrog er det eneste skib i verden, som er bygget specifikt som flydende kongelig residens. Derfor er det 87 meter lange skib indrettet på en ganske særlig måde. Kongefamilien bor her en del af året, så skibet er delt i to afdelinger. Den kongelige afdeling befinder sig bag skorstenen og mandskabets afdeling befinder sig foran. Her tager kurator Mikael Bøgh Rasmussen dig med rundt på skibets dæk og fortæller om indretningen.

Det flydende slot | Kongeskibet Dannebrog | Koldinghus

koldinghus

Det flydende slot

Kongeskibet Dannebrog er både et flydende slot og sommerresidens for den kongelige familie. Det elegante skib har en særlig plads i Dronningens hjerte. Det er både stedet for hendes barndoms og ungdoms sommerferier med minder herfra. Samtidigt er det symbolsk for den kongegerning, som hendes far, Frederik 9. overdrog hende. Kurator Mikael Bøgh dykker ned i nogle af Kongefamiliens minder fra de mange somre ombord.

150 år med Kongeskibet | Koldinghus

koldinghus

150 år med Kongeskibet Dannebrog

Historien om 150 år med Kongeskibet Dannebrog. Det kongelige skib går helt tilbage til 1879. Der har nemlig været et andet kongeskib, før det vi alle sammen kender i dag fra sommertogter. Det første kongeskib var en hjuldamper, som var en anelse trang at være på for Kongefamilien. I filmen kan du opleve udstillingens kurator, Mikael Bøgh-Andersen, fortælle om Kongeskibet Dannebrogs 150 år lange historie.

Rundvisning i Kongeskibet Dannebrog | Koldinghus

koldinghus

Rundvisning i Kongeskibet Dannebrog

I filmen inviterer vi dig med ombord i udstillingen ”Kongeskibet Dannebrog” for at give dig en fornemmelse af livet ombord. Hvordan ser Kongeskibet Dannebrog ud indenfor? Hvad er det for omgivelser, Kongefamilien går rundt i? Og hvad er det for en arbejdsplads, gaster og søofficerer arbejder på? Vores museumsdirektør Thomas Thulstrup tager dig med rundt i disse omgivelser og du mærker den arbejdsplads, skibet er for gaster og søofficerer. Kom med på en rundvisning i Kongeskibet Dannebrog som den så ud præcist en uge før åbningen.

Opbygning af stævn | Koldinghus

koldinghus

Opbygning af stævnen

Vi har genskabt stævnen på Kongeskibet Dannebrog i naturlig størrelse, og til det har håndværkerne blandt andet brugt high tech 3D-print. I filmen her kommer du med ind bag opbygningen af udstillingen. Håndværkerne har haft travlt med at bygge den 7 meter høje og 8 meter lange stævn, som du kan se helt tæt på i udstillingen. Fra den håndlavede krone i stævnen til monteringen af guldornamenterne får du hele historien om, hvordan vi har genskabt en tro kopi af stævnen på det kongelige skib.

Jagtkaptajnen for Kongeskibet Dannebrog

koldinghus

H.M. Dronningens Jagtkaptajn

Peter Schinkel Stamp vågner op hver dag med et smil på læberne. For ham er det en kæmpe fornøjelse og ære at arbejde som chef for Kongeskibet Dannebrog og som Dronningens Jagtkaptajn. Jagtkaptajnen er overordentlig tæt på monarken i sit daglige arbejde. Når årets sommertogt starter, er det ham, der henter Dronningen i chaluppen inden ombordstigningen. Gennem ni årtier har "Dannebrog" tjent som kongehusets officielle og private residens. Samtidigt er det over 90 år gamle ikoniske skib Søværnets skib nr. 1 og arbejdsplads for op mod 39 værnepligtige, der hvert år får deres uddannelse ombord. Hør hvordan det er at stå ved roret med Kongefamilien ombord

Kronprinsen åbner udstillingen Kongeskibet Dannebrog | Koldinghus

H.K.H. Kronprinsen åbnede udstillingen

Kronprinsens åbnede udstillingen 6. februar med deltagelse af næsten 500 gæster. Ved at modtage falderebet på metaltrappen ved Ruinsalen gik Kronprinsen som den første ind i udstillingen for at markere den officielle åbning.

Udstillinger

Dette indhold er låst

Du skal være medlem af Museumsklubben Kongernes Samling for at se dette indhold.
Som medlem af Museumsklubben Kongernes Samling får du et årskort med fri entré til Rosenborg, Amalienborg og Koldinghus og en række fordele og tilbud, samt adgang til alt indhold i Kongernes Samling Ekstra.