koldinghus

FLORA DANICA – Verdens Vildeste Stel

Aktuel udstilling

Permanent udstilling

Flora Danica-stellet er verdens bedst bevarede pragtstel fra 1700-tallet, og så er det dansk. Det består af 1.530 intakte dele, hvor man i udstillingen kan se store dele af stellet på Koldinghus. Flora Danica-stellet er mere end bare utroligt smukt porcelæn, der afspejler den danske naturs planter i formatet 1:1-størrelse. Det er også et stel, som er knyttet til mange myter og historier.

Intro

Flora Danica | Udstilling | Koldinghus

Stellet i brug

Da H.M. Dronningen i januar blev fejret af sin nærmeste familie i anledningen af Dronningens regeringsjubilæum, blev bordet dækket med verdens bedst bevarede pragtstel: Flora Danica. Det skrøbelige hvide porcelæn fra 1700-tallet er dekoreret med sirlige gengivelser af det danske riges vilde botanik og bliver kun taget i brug ved helt særlige lejligheder i Kongehuset. Den første gang, der blev spist af stellet, var til Christian 7.s fornemme fødselsdagstaffel i 1803.

Galleri

Videoer

Et kongeligt taffel | Flora Danica | Koldinghus

koldinghus

Et kongeligt taffel

I 1803 fejrer Christian 7. sin 54-års fødselsdag og inviterer til gallataffel. Her bliver Flora Danica-stellet for første gang benyttet. I filmen fortæller museumsinspektør Jesper Munk Andersen om, hvordan sådan et taffel foregik og hvordan stellet skulle lægge op til samtale. Hør om formålet med servicets særlige dekoration – den vilde flora – som i dag forbindes med en hyldest til den vilde natur.

Produktionen i dag | Flora Danica

koldinghus

Produktionen i dag

Blomstermodellører og støbere fra Royal Copenhagen har været med til at skabe fantastiske genstande til vores udstilling om Flora Danica. I denne film om produktionen i dag kan du møde Gry Fager, som er i gang med det delikate arbejde, det er at lave blomster og ranunkler til en sukkerdåse, der er specialfremstillet til udstillingen.

Bogværket | Flora Danica | Koldinghus

amalienborg

Flora Danica Bogværket

Flora Danica er benævnelsen på et af verdens største planteværker. De fleste forbinder navnet med det ikoniske porcelænsservice, men det er faktisk det imponerende bogværk bagved, der har fået navnet. Stellet har været en slags reklame for bogværket, som var 123 år undervejs. Det var lægen Georg Christian Oeders, der satte arbejdet i gang i 1752 med to klare formål. Dels ville man kortlægge den vilde danske flora og dels udbrede viden om planternes nytteværdi. Hør museumsinspektør Jesper Munk Andersen og H.M. Dronningens håndbibliotekar, Mikael Bøgh Rasmussen, fortælle om det enestående bogværk om Flora Danica.

Vilde rygter og storpolitiske dramaer

Nu er Flora Danica kommet til Jylland for første gang, hvor det imponerende stel får en fast udstillingsplads i Bibliotekssalen på Koldinghus. Her kan gæsterne opleve den hidtil største præsentation af det historiske stel med mulighed for ikke alene at udforske stellets mange fine detaljer, men også de mange fortællinger, som er knyttet til servicet. Allerede mens stellet blev skabt, svirrede rygterne om formålet med stellet dekoreret med det danske riges vilde planter. En af historierne var, at stellet var tiltænkt den russiske kejserinde Katarina som en diplomatisk gave i en anspændt storpolitisk periode. Men er det nu også hele sandheden?

På alle Flora Danica-stellets mange dele vrimler det med botaniske vidundere – lige fra de mest undseelige alger fra norske klipper over giftige svampe i danske skove til lange græsser fra holstenske heder. Porcelænsmalerne har måttet udvise stor omhu og opfindsomhed for at kunne gengive græs, svampe og mosser på stellets krumme og kurvede flader. Stellet skal dog ikke alene ses som en enorm kunstnerisk bedrift, men i lige så høj grad som et reklamestunt for bogværket og den nystartede danske porcelænsfabrik. Og så skal stellet ikke mindst ses som et prægtigt afsæt for det kongelige taffel, som tilfældet også var ved Dronningens fejring i januar i år.

Udstillinger

Dette indhold er låst

Du skal være medlem af Museumsklubben Kongernes Samling for at se dette indhold.
Som medlem af Museumsklubben Kongernes Samling får du et årskort med fri entré til Rosenborg, Amalienborg og Koldinghus og en række fordele og tilbud, samt adgang til alt indhold i Kongernes Samling Ekstra.