En dronnings smykkeskrin | Amalienborgmuseet

amalienborg

En dronnings smykkeskrin

Tidligere udstilling

22. januar 2022 - 23. oktober 2022

”En dronnings smykkeskrin – 50 år på tronen fortalt i smykker” er en særudstilling i anledningen af H.M. Dronningens 50-års regeringsjubilæum i 2022. Udstillingen præsenterer for første gang nogensinde over 200 kendte og mindre kendte smykker fra Dronningens private smykkesamling. Hvert smykke i udstillingen er bærer af en historie og refererer til en eller flere private eller officielle begivenheder i Dronningens 50-årige regeringsperiode.

Om udstillingen

En levende udstilling | En dronnings smykkeskrin | Amalienborgmuseet

En levende udstilling

Dronningen råder over en meget stor smykkesamling, som Dronningen benytter meget bevidst og aktivt. Hvert smykke fortæller en særlig historie og udvælges af Majestæten med omhu og omtanke til en given lejlighed. Der ligger både skjulte budskaber og små symboler gemt i mange af dem, og derfor er de nøje udvalgt til lejligheden. Smykkerne hjemtages derfor hen over året til privat brug. Det kan være i forbindelse med årets sommertogt eller store begivenheder i den kongelige familie.

Galleri

Børn | En dronnings smykkeskrin | Amalienborgmuseet
Sølvbryllupssættet | En dronnings smykkeskrin | Amalienborgmuseet
Sølvbrylluppet | En dronnings smykkeskrin | Amalienborgmuseet
Detaljer | En dronnings smykkeskrin | Amalienborgmuseet
Hestesko-brochen |
Blå Matas-ørenringe | En dronnings smykkeskrin | Amalienborgmuseet
Detalje | En dronnings smykkeskrin | Amalienborgmuseet
Blå Matas-ørenringe | En dronnings smykkeskrin | Amalienborgmuseet

Videoer

De blå plastikøreringe fra Matas

amalienborg

De blå plastikøreringe fra Matas

H.M. Dronningen faldt en sommer for de blå plastikøreringe fra Matas – i ægte plastik. Men hvordan passer de ind i en kongelig garderobe? Hør samtalen mellem Thomas Thulstrup og Heidi Laura, som fortæller om brochens historie og symbolernes betydning. Thomas Thulstrup er museumsdirektør og kurator for udstillingen ”En dronnings smykkeskrin” og Heidi Laura er forfatter til bogen af samme titel som udstillingen, som er udgivet af Politikens forlag.

Margueritbrochen med brillanter

amalienborg

Margueritbrochen med brillanter

Der gemmer sig en smuk historie om at ære mødres minder bag fortællingen om Margueritbrochen med brillianter. Den er lavet af sten, som har tilhørt Dronning Ingrids mor, Prinsesse Margareta. Hør samtalen mellem Thomas Thulstrup og Heidi Laura om, hvorfor netop denne broche er Dronningens favoritsmykke i udstillingen ”En dronnings smykkeskrin”. Thomas Thulstrup er museumsdirektør og kurator for udstillingen ”En dronnings smykkeskrin” og Heidi Laura er forfatter til bogen af samme titel som udstillingen, som er udgivet af Politikens forlag.

Dronningens fineste smykkesæt

amalienborg

Dronningens fineste smykkesæt

H.M. Dronningen fineste smykkesæt er Perlepoiresættet, som Majestæten bærer på mange frimærker og malerier. Det har en lang historie og er båret af dronninger gennem generationer. Hør samtalen om Dronningens fineste smykkesæt mellem museumsdirektør Thomas Thulstrup og forfatter Heidi Laura. Thomas Thulstrup er museumsdirektør og kurator for udstillingen ”En dronnings smykkeskrin” og Heidi Laura er forfatter til bogen af samme titel som udstillingen, som er udgivet af Politikens forlag.

Held og lykke fra far

amalienborg

Held og lykke fra far

Den dag. H.M. Dronningen blev udråbt til regent, bar hun en særlig broche, der symboliserede held og lykke fra far. Hesteskosbrochen rummer en rørende historie om en fars opbakning. Frederik 9. har nemlig givet hesteskosbrochen til sin ældste datter, den dag Grundloven blev ændret, så Prinsesse Margrethe blev tronfølger. Hør samtalen mellem Thomas Thulstrup, som er museumsdirektør og kurator for udstillingen ”En dronnings smykkeskrin” og Heidi Laura, der er forfatter til bogen af samme titel som udstillingen, som er udgivet af Politikens forlag.

Turkisbrochen med symboler

amalienborg

Turkisbrochen med symboler

Turkisbrochen med symboler er et eksempel på en kærlighedsgave, som H.M. Dronningen har fået foræret af Prins Henrik. Dronningen modtog brochen som en gave til sin 60-års fødselsdag i 2000. Den rummer en symbolsk fremstilling af Regentparret og de to prinser. Hør her Thomas Thulstrup og Heidi Laura fortælle om brochens historie og symbolernes betydning. Thomas Thulstrup er museumsdirektør og kurator for udstillingen ”En dronnings smykkeskrin” og Heidi Laura er forfatter til bogen af samme titel som udstillingen, som er udgivet af Politikens forlag.

H.M. Dronningen åbnede udstillingen

amalienborg

H.M. Dronningen åbnede udstillingen

Se med i denne video, hvor H.M. Dronningen åbnede udstillingen "En dronnings smykkeskrin". Derudover var Kronprinsparret og H.K.H. Prinsesse Benedikte tilstede 21. januar 2022 ved åbningen af særudstillingen "En dronnings smykkeskrin - 50 år på tronen fortalt i smykker" på Amalienborgmuseet i Christian VIII's Palæ.

H.M. Dronningens stemme i ørerne

amalienborg

H.M. Dronningens stemme i ørerne

I udstillingen ”En dronnings smykkeskrin” er der ingen museumsguider. Til gengæld kan man have H.M. Dronningens stemme i ørerne i en audioguide, hvor Dronningen selv fortælle om, hvordan hun bruger sine smykker. I filmen tager museumsdirektør i Kongernes Samling, Thomas Thulstrup, os med rundt i udstillingen og giver smagsprøver på nogle af de personlige og faglige overvejelser, Dronningen gør sig, når hun skal vælge smykker til hverdag og fest.

Blomsterloftets magi

amalienborg

Blomsterloftets magi

Oplev blomsterloftets magi i denne film, hvor du kan se de 1200 blomster i papir, der udsmykker loftet i et af rummene i udstillingen ”En dronnings smykkeskrin” på Amalienborgmuseet. Bag det enorme og smukke håndarbejde står kunstneren Veronica Hodges. Rummet i udstillingen handler om smykkerne i forholdet mellem Dronningen og hendes mor, Dronning Ingrid. Derfor har kunstneren ladet sig inspirere af Dronning Ingrids slotshave i Gråsten. Kom med i værkstedet hos Veronica Hodges og få et indblik i håndværket bag papirblomsterne og tankerne bag blomsterne.

Smykkerne som ikke er med

amalienborg

Smykkerne som ikke er med

I udstillingen ”En dronnings smykkeskrin” på Amalienborgmuseet er en væsentlig gruppe smykker som ikke er med. Smykkerne som ikke er med er kronjuvelerne, som dronningen stadig bruger ved særlige lejligheder. Deres historie går helt tilbage til Christian 6.s dronning, Dronning Sophie Magdalene og hendes testamente fra 1746. Dem skal du ikke snydes for, så dem viser museumsdirektør Thomas Thulstrup frem her.

Rundvisning i En dronnings smykkeskrin

amalienborg

Rundvisning i En dronnings smykkeskrin

I denne video giver museumsdirektør i Kongernes Samling Thomas Thulstrup dig en rundvisning i En dronnings smykkeskrin og viser et par af de mest ikoniske smykker. Udstillingen præsenterer for første gang nogensinde over 200 kendte og mindre kendte smykker fra Dronningens smykkesamling. Hvert smykke i udstillingen er bærer af en historie og refererer til en eller flere private eller officielle begivenheder i Dronningens 50-årige regeringsperiode.

Smykkernes sprog | En dronnings smykkeskrin | Amalienborgmuseet

Smykkernes sprog

I dronningens smykkeskrin ligger flere hundrede år gamle juveler båret igennem generationer. Der findes også kærlighedssmykker fra Prins Henrik eller smykker af plastik. I udstillingen går gæsterne igennem et royalt liv og 50 års danmarkshistorie fortalt i smykker. Hver safir og perle i udstillingen er bærer af en historie og refererer til en eller flere private eller officielle begivenheder i Dronningens regeringsperiode.

Den funklende margueritblomst benytter Dronningen blandt andet til store familiebegivenheder, som for eksempel Dronningens bryllup og Prins Christians konfirmation. Smykket symboliserer både kærlighed og savn. Brochen fik Dronning Ingrid i bryllupsgave til minde om sin mor, Kronprinsesse Margaretha, som bar kælenavnet Daisy – marguerit på engelsk. Margaretha døde, da Ingrid var barn. Da Dronning Margrethe fyldte 60 år, forærede hendes mor, Dronning Ingrid, hende helt uventet margueritbrochen.
”Hun var jo blevet en gammel dame på det tidspunkt, og jeg tror, at hun gerne ville give mig den selv, så den ikke bare lå og vente på, at hun døde. Det var jeg meget, meget rørt over, kan jeg huske; det gjorde mig helt stakåndet, da hun kom med den. Det havde jeg aldrig ventet” - Citat af H.M. Dronningen i bogen ”En dronnings smykkeskrin” udgivet på Politikens Forlag skrevet af Heidi Laura

Brochen er bl.a. båret af Prinsesse Margrethe ved brylluppet med Prins Henrik i 1967, til Dronningens 80-års fødselsdag i 2020 og ved Prins Christians konfirmation i 2021. Margueritbrochen er udført i 1935 hos juveler Carlman i Stockholm. Brochen er af platin med brillanter og rosensten. Brochens sten skal stamme fra Dronning Ingrids mor, Kronprinsesse Margareta, som også bliver kaldt ”Daisy”. Dronning Ingrid skænker brochen til Dronning Margrethe ved hendes 60-års fødselsdag i 2000.

Hesteskobrochen har en ganske særlig betydning for Dronningen. Den skulle symbolisere held og lykke fra far og var en gave fra Kong Frederik 9. 5. juni 1953. Det var den dag, grundloven blev ændret, og Margrethe som den første kvinde i danmarkshistorien blev tronfølger. Prinsesse Margrethe får den efter underskrivningen af den nye grundlov, og brochen er lavet specielt til lejligheden. Hesteskoen symboliserer held og lykke – og det er det kongen vil udtrykke: held og lykke, min pige!
Hesteskobrochen er rødguld med rubiner. Den er udført af hofjuveler A. Michelsen. Når dronningen bærer brochen, har den ofte en betydning af, at der skal løftes en opgave, som måske netop kan kræve et held og lykke. Den er bl.a. båret, da Prinsesse Margrethe blev tronfølger i 1953, ved Corona-talen til befolkningen i 2020 og Genforeningsjubilæet i Sønderjylland i 2021.

Udstillinger

Dette indhold er låst

Du skal være medlem af Museumsklubben Kongernes Samling for at se dette indhold.
Som medlem af Museumsklubben Kongernes Samling får du et årskort med fri entré til Rosenborg, Amalienborg og Koldinghus og en række fordele og tilbud, samt adgang til alt indhold i Kongernes Samling Ekstra.