koldinghus

FLORA DANICA – Verdens Vildeste Stel

Aktuel udstilling

Permanent udstilling

Flora Danica-stellet er verdens bedst bevarede pragtstel fra 1700-tallet, og så er det dansk. Det består af 1.530 intakte dele, hvor man i udstillingen kan se store dele af stellet på Koldinghus. Flora Danica-stellet er mere end bare utroligt smukt porcelæn, der afspejler den danske naturs planter i formatet 1:1-størrelse. Det er også et stel, som er knyttet til mange myter og historier.

Intro

Flora Danica | Udstilling | Koldinghus

Stellet i brug

Da H.M. Dronningen i januar blev fejret af sin nærmeste familie i anledningen af Dronningens regeringsjubilæum, blev bordet dækket med verdens bedst bevarede pragtstel: Flora Danica. Det skrøbelige hvide porcelæn fra 1700-tallet er dekoreret med sirlige gengivelser af det danske riges vilde botanik og bliver kun taget i brug ved helt særlige lejligheder i Kongehuset. Den første gang, der blev spist af stellet, var til Christian 7.s fornemme fødselsdagstaffel i 1803.

Galleri

Videoer

Fotografering af stellet

rosenborg

Fotografering af stellet

Det er lidt af en balancegang for konservatorerne, som skal holde tungen lige i munden, når de skal have Flora Danica ned fra væggene i forbindelse med fotografering af stellet. De har kun ganske lidt plads at bevæge sig på og skal stå på stiger med uerstattelige fade og tallerkener fra Christian 7.s tid. På Rosenborg pakkes det berømte stel ned. Pragtstellet fotograferes til det kommende udstillingskatalog. Alt sammen med den største forsigtighed. Bagefter udstilles delene i Bibliotekssalen på Koldinghus som en del af udstillingen ”FLORA DANICA – Verdens Vildeste Stel”.

Genskabte steldele af Flora Danica | Koldinghus

koldinghus

Genskabte steldele af Flora Danica

Det er en stor dag for museumsdirektør Thomas Thulstrup og museumsinspektør Jesper Munk Andersen fra Kongernes Samling. De får besøg af PR-manager fra Royal Copenhagen, Katrine Guldager, som kommer med de nye genskabte steldele af Flora Danica-stellet til udstillingen på Koldinghus. Delene er genskabt specielt til udstillingen og flere af dem har ikke været i produktion i mange år. Nu skal Thomas Thulstrup og Jesper Munk Andersen se dem for første gang.

Slangedugen kommer til Kolding | Koldinghus

koldinghus

Slangedugen kommer til Kolding

Den genskabte historiske dug er landet på bordet hos Georg Jensen Damask i Kolding til kvalitetstjek. Dugen er vævet i hør på et væveri i Irland efter det originale mønster, som ifølge arkivalierne har været brugt af det danske kongehus i forbindelse med Christian 7.s fødselsdagstaffel i 1803, netop den dag, hvor Flora Danica-stellet blev brugt første gang. Nu skal slangedugen lægges på bordet i den store montre på Koldinghus i stedet for den midlertidige dug. Konservatorerne har travlt, men skal samtidigt være varsomme med at flytte det unikke pragtstel.

Slangedugen bliver til | Flora Danica | Koldinghus

koldinghus

Slangedugen bliver til

Vi har dækket op i udstillingen med en midlertidig dug, fordi det har taget længere tid end forventet at genskabe en dug efter originalt mønster. Der findes intet tilbage af den oprindelige dug, som formodes at have været brugt, da man første gang dækkede op med Flora Danica-stellet til Christian 7.s fødselsdagstaffel i 1803. Museumsinspektør Jesper Munk Andersen har dog fundet et bilag i Hoffets regnskaber fra januar 1803, hvor der er bestilt 20 dugstykker i slangemønster. I filmen er Jesper på vej til Nordirland for at se den originale genskabte dug for første gang. Dugen er genskabt i samarbejde med Georg Jensen Damask.

Produktionen i dag | Flora Danica

koldinghus

Produktionen i dag

Blomstermodellører og støbere fra Royal Copenhagen har været med til at skabe fantastiske genstande til vores udstilling om Flora Danica. I denne film om produktionen i dag kan du møde Gry Fager, som er i gang med det delikate arbejde, det er at lave blomster og ranunkler til en sukkerdåse, der er specialfremstillet til udstillingen.

Bogværket | Flora Danica | Koldinghus

amalienborg

Flora Danica Bogværket

Flora Danica er benævnelsen på et af verdens største planteværker. De fleste forbinder navnet med det ikoniske porcelænsservice, men det er faktisk det imponerende bogværk bagved, der har fået navnet. Stellet har været en slags reklame for bogværket, som var 123 år undervejs. Det var lægen Georg Christian Oeders, der satte arbejdet i gang i 1752 med to klare formål. Dels ville man kortlægge den vilde danske flora og dels udbrede viden om planternes nytteværdi. Hør museumsinspektør Jesper Munk Andersen og H.M. Dronningens håndbibliotekar, Mikael Bøgh Rasmussen, fortælle om det enestående bogværk om Flora Danica.

Vilde rygter og storpolitiske dramaer

Nu er Flora Danica kommet til Jylland for første gang, hvor det imponerende stel får en fast udstillingsplads i Bibliotekssalen på Koldinghus. Her kan gæsterne opleve den hidtil største præsentation af det historiske stel med mulighed for ikke alene at udforske stellets mange fine detaljer, men også de mange fortællinger, som er knyttet til servicet. Allerede mens stellet blev skabt, svirrede rygterne om formålet med stellet dekoreret med det danske riges vilde planter. En af historierne var, at stellet var tiltænkt den russiske kejserinde Katarina som en diplomatisk gave i en anspændt storpolitisk periode. Men er det nu også hele sandheden?

På alle Flora Danica-stellets mange dele vrimler det med botaniske vidundere – lige fra de mest undseelige alger fra norske klipper over giftige svampe i danske skove til lange græsser fra holstenske heder. Porcelænsmalerne har måttet udvise stor omhu og opfindsomhed for at kunne gengive græs, svampe og mosser på stellets krumme og kurvede flader. Stellet skal dog ikke alene ses som en enorm kunstnerisk bedrift, men i lige så høj grad som et reklamestunt for bogværket og den nystartede danske porcelænsfabrik. Og så skal stellet ikke mindst ses som et prægtigt afsæt for det kongelige taffel, som tilfældet også var ved Dronningens fejring i januar i år.

Udstillinger

Dette indhold er låst

Du skal være medlem af Museumsklubben Kongernes Samling for at se dette indhold.
Som medlem af Museumsklubben Kongernes Samling får du et årskort med fri entré til Rosenborg, Amalienborg og Koldinghus og en række fordele og tilbud, samt adgang til alt indhold i Kongernes Samling Ekstra.