Tæt på med Thomas

I denne serie tager museumsdirektør Thomas Thulstrup dig med helt tæt på nogle af Danmarks største skatte i Kongernes Samling på Rosenborg, Amalienborg og Koldinghus. Vi åbner montrerne og giver dig ny viden.

Holger Danske | Amalienborg

amalienborg

Holger Danske

De fleste af os danskere har hørt om statuen af Holger Danske, den danske sagnhelt, der sidder under Kronborg Slot. Men vidste du, at originalen af figuren faktisk er lige her på Amalienborgmuseet? Den står nemlig på H.M. Dronningens farfar Christian 10.s arbejdsværelse her på museet. Hvorfor den gør det, fortæller vores museumsdirektør Thomas C. Thulstrup mere om i videoen her

Hemmeligheden | Tæt på med Thomas | Koldinghus

koldinghus

Hemmeligheden

På Koldinghus findes meget vel Danmarks første vandskyllende wc – eller en hemmelighed som de også kaldes. Den blev benyttet af Christian 4.s tjenestefolk i 1600-tallet. Hemmeligheden er bevaret i den metertykke væg i nordfløjens ydermur, og den kan give et indblik i fortidens hygiejne og mest private handlinger, nemlig toiletbesøg.

Bageriet | Tæt på med Thomas | Koldinghus

koldinghus

Bageriet

Du kan se de tydelige spor efter et bageri med ovne på Koldinghus den dag i dag. Kom helt tæt på fortællingen bag de tydelige spor af det gamle bageri. Bageriet gav både gulvvarme og duften af friskbagt brød til Christian 4., når han overnattede på slottet.

Christian 5.s krone | Tæt på med Thomas | Rosenborg

rosenborg

Christian 5.s krone

Har du tænk på, hvilken krone der er på vores mønter? Det er Christian 5.s krone. En kongekrone som blev bestilt af netop Christian 5. til en helt særlig anledning. Og som består af intet mindre end to kilo guld, flere tusinde diamanter og en helt særlig safir, der stammer fra Milano.

Narhvalstronen | Tæt på med Thomas | Rosenborg

rosenborg

Narhvalstronen

Med inspiration fra Det Gamle Testamente og Kong Salomons trone, der var bygget af elfenben, gik Frederik 3. straks efter indførelsen af enevælden i gang med at få bygget en ny mytisk og ikonisk trone af "enhjørningehorn".

Dette indhold er låst

Du skal være medlem af Museumsklubben Kongernes Samling for at se dette indhold.
Som medlem af Museumsklubben Kongernes Samling får du et årskort med fri entré til Rosenborg, Amalienborg og Koldinghus og en række fordele og tilbud, samt adgang til alt indhold i Kongernes Samling Ekstra.