Slottene og samlingen

Kongernes Samling inkluderer Rosenborg, Amalienborg og Koldinghus, hvor vi råder over en samling med over 25.000 genstande, dragter og skatte fra Christian 4.s regeringstid frem til i dag. I serien går vi i dybden med udvalgte sale og genstande fra samlingen og slottene, så du kommer tættere på historien om det danske kongehus.

Dronning Charlotte Amalies lakskab

rosenborg

Dronning Charlotte Amalies lakskab

I Christian 5.s gemak i stueetagen på Rosenborg finder man et eksotisk sort lakskab. Det er kommet til Rosenborg i 1720, hvor det har stået lige siden. Skabet har tilhørt Dronning Charlotte Amalie, og er fra 1660-1670. Det har rummet samlinger af muslingeskaller og sneglehuse, som dronningen har samlet på. Indeni gemmer det en række skuffer og motiver, som museumsinspektør Peter Kristiansen her viser frem.

Kongelige signeter | Rosenborg

rosenborg

Kongelige signeter

I denne film viser museumsinspektør Peter Kristiansen en af de mange kongelige signeter, der findes i Kongernes Samling.

Rundvisning i Frederiksstaden | Amalienborg

amalienborg

Rundvisning i Frederiksstaden

Amalienborgmuseet ligger midt i Frederiksstaden, som er en bydel opført som en hyldest til den oldenborgske kongeslægts 300-års regeringsjubilæum. Bydelen har navn efter Frederik 5., hvis statue står midt på Slotspladsen. Han ønskede at opføre en bydel, der kunne manifestere kongens enevældige magt. Tag med udviklings- og undervisningsmedarbejder Lydia Skov Andersen på rundvisning i Frederiksstaden og få hele historien om det enestående byggeri.

Model af Amalienborg | Amalienborgmuseet

amalienborg

Model af Amalienborg

Hvorfor hedder det Christian Vlll’s Palæ? Hvem har bygget det? Og hvorfor er de fire Palæer på Slotspladsen ens? På Amalienborgmuseet kan du se en nøjagtig model af Amalienborg Slotsplads. Med udgangspunkt i den fortæller udviklings- og undervisningsmedarbejder Lydia Skov Andersen dig her historien om Frederiksstaden og Christian Vlll’s Palæ.

Rundvisning i Christian VIII's Palæ

amalienborg

Rundvisning i Christian VIII’s Palæ

Kom med på rundvisning i Christian VIII's Palæ, hvor Amalienborgmuseet ligger. Palæet har fået navn efter den første konge, som boede her. Museet består af en række arbejdsværelser for de glücksborgske konger. Her kan du komme tæt på, hvem de var, hvor de arbejdede og se, hvordan de indrettede sig. I denne film tager udviklings- og undervisningsmedarbejder Lydia Skov Andersen dig med rundt i det palæ, hvor Christian 10. boede til sin død i 1947.

Bibliotekssalens historie | Koldinghus

koldinghus

Bibliotekssalens historie

Bibliotekssalen på Koldinghus kommer til at rumme Flora Danica-udstillingen, og det er der en særlig grund til. Salen er nemlig indrettet med søjler, gallerier og bogreoler fra Det Kongelige Biblioteks gamle bygning i København fra 1820’erne. Stilen er nyklassicisme og passer til den tidsperiode, hvor stellet blev til. Desuden er salen gennemlyst af naturligt dagslys og derfor ideelt til at udstille stellet. Museumsinspektør Jesper Munk Andersen gør dig klog på bibliotekssalens historie.

Det historiske værksted | Koldinghus

koldinghus

Det Historiske Værksted

Tekstilkonservatorerne i Kongernes Samling arbejder på nogle af Danmarks mest kostbare og skrøbelige dragter. I Kongernes Samlings egen bevaringsenhed arbejder de på at bevare kongernes dragter for eftertiden. Annette Herbst er leder af Det Historiske Værksted på Koldinghus og får sig en stor oplevelse under besøget hos konservatorerne.

Vævede tapeter fra Rosenborg

koldinghus

Vævede tapeter fra Rosenborg

Tag et kig ind i Riddersalen på Koldinghus, hvor tre store vævede tapeter fra Rosenborg pryder væggene. Hør museumsdirektør Thomas C. Thulstrup fortælle om vægtapeterne, der blev flyttet til Koldinghus i 2021 efter at have hængt på Rosenborg Slot siden 2001.

Det digitale lysshow | Slottene og samlingen | Koldinghus

koldinghus

Det digitale lysshow

Oplev velkomstrummet på Koldinghus, hvor historien om katastrofebranden, der hærgede Koldinghus i 1808, bliver fortalt gennem et digitalt lysshow på murenes vægge. Lysshowet fortæller 750 års historie i løbet af få minutter.

Dette indhold er låst

Du skal være medlem af Museumsklubben Kongernes Samling for at se dette indhold.
Som medlem af Museumsklubben Kongernes Samling får du et årskort med fri entré til Rosenborg, Amalienborg og Koldinghus og en række fordele og tilbud, samt adgang til alt indhold i Kongernes Samling Ekstra.