Slottene og samlingen
Kongernes Samling inkluderer Rosenborg, Amalienborg og Koldinghus, hvor vi råder over en samling med over 25.000 genstande, dragter og skatte fra Christian 4.s regeringstid frem til i dag. I serien går vi i dybden med udvalgte sale og genstande fra samlingen og slottene, så du kommer tættere på historien om det danske kongehus.
koldinghus
De nye Flora Danica-steldeles hemmeligheder
Hver eneste del af det enestående Flora Danica-stel bærer på historie. Materialer, detaljer og mærkninger kan rumme skjulte fortællinger. Kongernes Samling har erhvervet to nye originale steldele, som nu kan bidrage til den gådefulde historie om pragtstellet. Kom med ind i værkstedet på Rosenborg og følg vores eksperters arbejde med at registrere og undersøge de to nye vidnesbyrd om vores kulturarv.
amalienborg
De Tre Musketerer – Kongens sidste bog
I Det Gotiske Bibliotek findes en bog med en enestående historie. Romanen De Tre Musketerer, eller på fransk Les Trois Mousquetaires, var den sidste bog, Christian 8. læste for Caroline Amalie før sin død. Kongen døde i 1848 af en blodforgiftning efter en åreladning. Kongeparret havde et fællesskab omkring litteratur og læste højt for hinanden. I bogen med Kongens monogram i guld på forsiden ligger en notits præcist der, hvor Christian 8. nåede til før sin død. Lærke Bøgh er registrant og formidler i Kongens Håndbibliotek og fortæller her den enestående historie om den sidste bog, Kongen læste i.
amalienborg
Dronning Caroline Amalies saloner
Dronning Caroline Amalie brugte sit Gotiske Bibliotek til at afholde litterære saloner, som hun inviterede til på tirsdage i Christian VIII’s Palæ. En kreds af kvinder, typisk fra overklassen eller med en adelig titel, hustruer til foredragsholdere eller dronningens hofdamer deltog i tirsdagssammenkomsterne. Her diskuterede man emner, der var oppe i tiden, som f.eks. de islandske sagaer, kvindefrigørelse eller måske græsk mytologi. Både Grundtvig og H.C. Andersen har deltaget i Dronningens saloner. Lærke Bøgh fra H.M. Kongens Håndbibliotek fortæller her, hvordan de litterære saloner kom til at danne skole i tidens København.
amalienborg
Dronning Caroline Amalies Gotiske Bibliotek
I det første rum på Beletagen i Christian VIII’s Palæ træder man ind i en helt særlig tidslomme fra 1800-tallet. Dronning Caroline Amalies Gotiske Bibliotek er indrettet i 1851 i nygotisk stil. Fra linoleumsgulvet til møbler og placeringen af bøgerne på hylderne står det, som da Dronningen efterlod det ved sin død i 1881. H.M. Kongens Håndbibliotekar, Mikael Bøgh Rasmussen, tager dig med ind i, hvad der regnes for at være det eneste gennemført nygotiske rum i Danmark.
koldinghus
Det digitale lysshow
Oplev velkomstrummet på Koldinghus, hvor historien om katastrofebranden, der hærgede Koldinghus i 1808, bliver fortalt gennem et digitalt lysshow på murenes vægge. Lysshowet fortæller 750 års historie i løbet af få minutter.
koldinghus
Vævede tapeter fra Rosenborg
Tag et kig ind i Riddersalen på Koldinghus, hvor tre store vævede tapeter fra Rosenborg pryder væggene. Hør museumsdirektør Thomas C. Thulstrup fortælle om vægtapeterne, der blev flyttet til Koldinghus i 2021 efter at have hængt på Rosenborg Slot siden 2001.
koldinghus
Det Historiske Værksted
Tekstilkonservatorerne i Kongernes Samling arbejder på nogle af Danmarks mest kostbare og skrøbelige dragter. I Kongernes Samlings egen bevaringsenhed arbejder de på at bevare kongernes dragter for eftertiden. Annette Herbst er leder af Det Historiske Værksted på Koldinghus og får sig en stor oplevelse under besøget hos konservatorerne.
koldinghus
Bibliotekssalens historie
Bibliotekssalen på Koldinghus kommer til at rumme Flora Danica-udstillingen, og det er der en særlig grund til. Salen er nemlig indrettet med søjler, gallerier og bogreoler fra Det Kongelige Biblioteks gamle bygning i København fra 1820’erne. Stilen er nyklassicisme og passer til den tidsperiode, hvor stellet blev til. Desuden er salen gennemlyst af naturligt dagslys og derfor ideelt til at udstille stellet. Museumsinspektør Jesper Munk Andersen gør dig klog på bibliotekssalens historie.
amalienborg
Rundvisning i Christian VIII’s Palæ
Kom med på rundvisning i Christian VIII's Palæ, hvor Amalienborgmuseet ligger. Palæet har fået navn efter den første konge, som boede her. Museet består af en række arbejdsværelser for de glücksborgske konger. Her kan du komme tæt på, hvem de var, hvor de arbejdede og se, hvordan de indrettede sig. I denne film tager udviklings- og undervisningsmedarbejder Lydia Skov Andersen dig med rundt i det palæ, hvor Christian 10. boede til sin død i 1947.
amalienborg
Model af Amalienborg
Hvorfor hedder det Christian Vlll’s Palæ? Hvem har bygget det? Og hvorfor er de fire Palæer på Slotspladsen ens? På Amalienborgmuseet kan du se en nøjagtig model af Amalienborg Slotsplads. Med udgangspunkt i den fortæller udviklings- og undervisningsmedarbejder Lydia Skov Andersen dig her historien om Frederiksstaden og Christian Vlll’s Palæ.
amalienborg
Rundvisning i Frederiksstaden
Amalienborgmuseet ligger midt i Frederiksstaden, som er en bydel opført som en hyldest til den oldenborgske kongeslægts 300-års regeringsjubilæum. Bydelen har navn efter Frederik 5., hvis statue står midt på Slotspladsen. Han ønskede at opføre en bydel, der kunne manifestere kongens enevældige magt. Tag med udviklings- og undervisningsmedarbejder Lydia Skov Andersen på rundvisning i Frederiksstaden og få hele historien om det enestående byggeri.
rosenborg
Kongelige signeter
I denne film viser museumsinspektør Peter Kristiansen en af de mange kongelige signeter, der findes i Kongernes Samling.
rosenborg
Dronning Charlotte Amalies lakskab
I Christian 5.s gemak i stueetagen på Rosenborg finder man et eksotisk sort lakskab. Det er kommet til Rosenborg i 1720, hvor det har stået lige siden. Skabet har tilhørt Dronning Charlotte Amalie, og er fra 1660-1670. Det har rummet samlinger af muslingeskaller og sneglehuse, som dronningen har samlet på. Indeni gemmer det en række skuffer og motiver, som museumsinspektør Peter Kristiansen her viser frem.