H.M. Dronningens Håndbibliotek

Dronningen har sit eget håndbibliotek i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg, hvor man skal have et særligt formål og tilladelse for at få adgang. Kom med ind i de enestående bøgers verden sammen med Dronningens egen håndbibliotekar.

Christian 8.s skitser

Kongernes Samling

Christian 8.s skitser

Få en sjældent og meget personligt indblik i den senere Christian 8.s skitser. Som ung modtog Prins Christian Frederik tegneundervisning på Amalienborg af professionelle kunstnere. En af hans lærere var professor ved kunstakademiet, Nicolai Abildgaard, som også har stået for istandsættelsen og dekorationen af Christian VIII’s Palæ. Skitserne er bevaret i H.M. Dronningens Håndbibliotek og viser, at den unge Prins Christian Frederik havde talent. Se med, når Dronningens Håndbibliotekar, Mikael Bøgh Rasmussen, finder skitserne frem.

Den ældste bog

Kongernes Samling

Den ældste trykte danmarkshistorie

Kig med, når H.M. Dronningens Håndbibliotekar kravler op på stigen og finder nogle af de ældste bøger i samlingen frem. Det er bl.a. den ældste trykte danmarkshistorie, der findes. Den er skrevet omkring år 1200 af Saxo Grammaticus, som arbejdede for Absalon. Et vigtigt værk om Danmarks historie fra sagnkongernes ældste tider og op til Saxos egen samtid. Den sjældne bog blev første gang udgivet på tryk i 1514 i Paris. I H.M. Dronningens Håndbiblioteket findes to eksemplarer. Den ene finder Mikael Bøgh Rasmussen her frem.

De brændte bøger | Dronningens Håndbibliotek

Kongernes Samling

De brændte bøger

I H.M. Dronningens Håndbibliotek finder man flere brændte bøger og bind med spor fra brandene på Christiansborg Slot, der brændte både i 1794 og i 1884, og det er gået ud over tusindvis af bøger i det kongelige bibliotek. Kun få hundrede af de enestående bøger er reddet fra flammerne. I samlingen findes en helt særlig bog, der har overlevet begge brande. Dronningens Håndbibliotekar, Mikael Bøgh Rasmussen, åbner de brændte bøger.

Den første danske bibel | H.M. Dronningens Håndbibliotek

Kongernes Samling

Den første danske bibel

En af sjældenhederne i H.M. Dronningens Håndbibliotek er den første danske bibel fra Christian 3. s tid. Bogen er købt 17. oktober 1809, hvor den er indgået i Dronningens Håndbibliotek. Det har været et forsøg på at genetablere Kongens Håndbibliotek efter branden på Christiansborg Slot i 1794 - med væsentlige danske bogudgivelser. Denne bibel blev trykt i 1550, og er en af de allervæsentligste bøger i 1500-tallet. Få et glimt at bogens enestående illustrationer, når Mikael Bøgh Rasmussen kigger på de fine træsnit, der er skabt af den kendte tyske kunstner, Erhard Altdorfer.

Guldbryllupsgaven | H.M. Dronningens Håndbibliotek

Kongernes Samling

Guldbryllupsgaven

Se med, når H.M. Dronningens Håndbibliotekar Mikael Bøgh Rasmussen åbner guldbryllupsgaven; en prægtig æske med en helt særlig gave. Æsken er et kunstværk i sig selv, udført i forgyldt sølv og emalje med en mindeplade af Christian 9. og Dronning Louise. Kongeparret fik den i gave til deres guldbryllup 26. maj 1892. Inden i æsken ligger en stor bog med gylden silke, fine akvareller og fornemt ciseleret guldsnit på kanterne. Kongeparret fik gaven af en af datidens største virksomheder, Det Store Nordiske Telegrafselskab. Den viser det landskab, telegrafkabler er lagt i fra Europa og tværs igennem Asien.

En skat fra boksen | Dronningens Håndbibliotek

Kongernes Samling

En skat fra boksen

I en brandsikker boks opbevares de største af skattene i H.M. Dronningens Håndbibliotek. Omhyggeligt indpakket i silkepapir ligger der i boksen blandt andet en helt særlig bog indbundet i rødt fløjl. Kom med, når Dronningens håndbibliotekar tager en skat fra boksen ud og fortæller den rørende historie om en gave fra én dronning til en anden.

Kongehusets private bibliotek | Dronningens Håndbibliotek

Kongernes Samling

Kongehusets private bibliotek

H.M. Dronningens Håndbibliotek er kongehusets private bibliotek, som rummer de danske kongers samlinger af bøger, kort og billeder helt tilbage fra 1746. Biblioteket blev grundlagt samtidigt med Amalienborg, og Frederik 5.s samling af bøger har dannet grundlaget for samlingen.

Dette indhold er låst

Du skal være medlem af Museumsklubben Kongernes Samling for at se dette indhold.
Som medlem af Museumsklubben Kongernes Samling får du et årskort med fri entré til Rosenborg, Amalienborg og Koldinghus og en række fordele og tilbud, samt adgang til alt indhold i Kongernes Samling Ekstra.